Коледата невъзможна за 1,5 млн. българи, трапезата ни гълта два стотака. Пуйката

...
Коледата невъзможна за 1,5 млн. българи, трапезата ни гълта два стотака. Пуйката
Коментари Харесай

Коледата невъзможна за 1,5 млн. българи, трапезата ни гълта два стотака


Коледата невъзможна за 1,5 млн. българи, трапезата ни гълта два стотака. Пуйката и кашкавалът стават разкош.

Приготвянето на богата коледна софра тази година ще ни коства най-малко 200 лв. поради инфлацията при храните. В сумата са
включени алкохол, месни ястия, мезета,
салати, луканки и десерти. За 1,5 млн. българи този разход е неосъществим, защото ще им коства близо една трета от месечния приход и ще се наложи да свият разходвам за храната, която ще сложат на празничната си софра.

Според данни на Министерството на финансите
1,490 млн. души живеят с годишен приход
до 7800 лв., което е месечно към 650 лв.. В същото време инфлацията при храните надвишава доста нарастването на приходите, което съгласно данни на Националния статистически институт е 11% и доближава близо 30 на 100 на годишна база.
Най-драстично се усилват цените примлечните и птичите артикули, саламите, яйцата, зеленчуците и други. При тях нарастването на цените е близо двойно по отношение на същия интервал на предходната година.

Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите разяснява пред „ Телеграф “, че 106 лв. е цената на потребителската кошница, в случай че закупим по един от всички 27 съществени продукта.

Това е с 29,2 на 100 над равнищата от предходната година, когато за покупката на тези артикули са били нужни 82 лв.. Сумата обаче е доста по-висока, защото при изчислението са взети цените на едро, а при някои артикули на дребно те са надути двойно. Такъв е казусът с кашкавал, който излиза от мандрата за 16,80 лв. за кило, а в обособени търговски обекти  се предлага на цени от 35 лв., което е 100% надценка, разяснява Иванов.

Той уточни, че пилешкото месо е с 40% по-скъпо на годишна база, като сега цяло пиле на едро се продава за 6,10 лв. за кило, а предходната година е коствало 4,50 лв.. Рекордьор по скок на цената са яйцата, които от 0,22 лева за брой нарастнаха със 73 на 100 до 0,38 лева за брой на едро. Цената им на дребно пък е сред 0,45 и 0,50 лева за брой. Според Иванов обаче хранителната стойност на българските яйца е доста по-висока и в случай че се продаваха в чужбина, биха коствали 1 евро за брой.

Сиренето и кашкавалът също са едни от най-поскъпващите артикули в комерсиалната мрежа. При тях растежът е с 40 на 100, като към този момент сирене под 16 лв. и половината с вода и се равнява на 500 грама от скъпото, което е над 20-23 лв.. Кашкавал на цена под 12 лв. няма по какъв начин да се създаде, разяснява Иванов.

И тази година в магазините се оферират най-вече вносни замразени пуйки  на цени от 11-12 лв.. Големите птици идват главно от прилежаща Румъния, Унгария и Франция. За съпоставяне предходната година цената на месото струваше сред 7 и 9 лв. за кило. Така, с цел да сложим пуйка на трапезата, би трябвало да приготвим най-малко 60 лв., защото излиза към 5-6 кг.

На цени от предходната година са единствено свинското и зелето, разяснява Иванов. Така, в случай че приготвим капама с тези артикули, няма да похарчим повече от предходната година. В комерсиалната мрежа се предлага както българско месо, по този начин и импорт от Испания, Румъния или Германия. Цената му е към 6-8 лв. за кило. За съпоставяне родното свинско върви от 9 лв. и стига 14 лв. за кило.

Приготвянето в домашни условия, а и покупката от магазина на салата вид снежанка или съветска ще ни излезе двойно по-скъпо тази Коледа. Причината е растежът на цените на млечните артикули, саламите и зеленчуците.

Няма по какъв начин цените по Коледа да са по-различни от в този момент, най-малкото тъй като няма търсене, което да поеме такива стремежи на търговците, казано на диалект да ударят кьоравото, съобщи Иванов. Те имат такова предпочитание и се вижда такава наклонност по районни обекти. Но тук е ролята на потребителя – дано добре да се осведоми за нивото на цените и на едро, и на дребно и за това, което се случва на международните пазари.

Важно е да не се впускат в презапасяване с артикули, защото това в допълнение кара търговците да подвигат цените. Това може да се види от промоциите, които вършат търговците. Например няма по какъв начин едно масло, което се е предложило за 9-10 лв., само че е пуснато на промоция за 5 лв., да е повлияло толкоз доста. Цялата тази разлика е облагата на търговците.

Трендът при търговията на едро е много по-слаб в сравнение с дребно. Ако на едро изменението е към 1%, то в магазините отражението е 3-5% в резултат на страха от тежката зима. Докато военният спор продължава, мъчно ще забележим постоянен пазар от позиция на равновесие. В момента има надценяване и то е в резултат на неприятните упования.

Цените на Женския пазар са като на промоция в огромните вериги. Килограм дюли в магазин са понижени на 2,50 лева, само че действителната цена е 3,50 лева На пазара пък могат да се намерят сред 2 и 2,50 лв.. Ябълките твърдо са под 2 лв., нормално 1,50 лева, против 2,50 лева в супера. На коледната софра се поставят и круши, които на борсите вървят приблизително по 3 лева, а в магазина нормално са 4,50 лева

За коледната зелена салата  най-изгодно се купуват марули две за лев, репичките една връзка е за левче, а три връзки свеж лук се купуват на същата цена. Магданоз и копър също са три връзки за левче.

Напоследък на Женския пазар има и няколко сергии на дребни производители. Сирене от тях може да се купи на цени сред 13 и 15 лева Кашкавалът коства 20 лева за кг, само че някои от фермерите го продават и за 18 лева Маслото е сред 18 и 20 лева за кг, а козе кисело мляко коства малко над лев, само че на затваряне на пазара може да се спазари за левче кофичка от 350 година Пресни яйца се оферират за 40 ст. броя.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР